Witamina K to kolejna z witamin, która ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu. Odpowiada za jego prawidłową pracę i wpływa na wiele procesów. Między innymi jest ważnym składnikiem procesu krzepnięcia krwi. Dlatego to niezwykle istotne, żebyśmy dbali o utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy K w organizmie. Jesteście ciekawi jakie właściwości posiada ta witamina, a także skąd możemy ją czerpać? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule. Dodatkowo opowiemy Wam jakie są skutki niedoboru i nadmiaru witaminy K.

Główne właściwości witaminy K i jej rodzaje

Witamina K jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Przede wszystkim ma istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Bierze udział w syntezie osoczowych czynników krzepnięcia i białka protrombiny. Oprócz tego jest niezwykle istotna dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Zapobiega krwotokom i działa uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych. Dzięki niej są one bardziej wytrzymałe. Dodatkowo witamina K wzmacnia nasz układ kostny, ponieważ reguluje gospodarkę wapniową w organizmie. Działa również antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Co ciekawe ma również właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Udowodniono także, że zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Witaminę K możemy podzielić na rodzaje:

  • K1 – dostarczamy ją do naszego organizmu wraz z pożywieniem,
  • K2 – produkują ją drobnoustroje, stąd jej wysoka zawartość w naszych jelitach,
  • K3 – jest syntetyczną pochodną witaminy K.

Źródła witaminy K

Żeby zapewnić odpowiedni poziom witaminy K w naszym organizmie, musimy ją suplementować, lub dostarczać wraz ze spożywanym pokarmem. Zastanawialiście się kiedyś gdzie jest najwięcej witaminy K i jakie są jej najlepsze źródła? Otóż najwięcej witaminy K znajdziemy w warzywach w kolorze zielonym. Bogate w witaminę K są brokuły, jarmuż, szpinak, sałata, rukola, a także szparagi i brukselka. Dużo tej witaminy jest także w ogórkach i groszku. Doskonałym źródłem tej substancji są także owoce, na przykład brzoskwinie i truskawki. Również marchewka i ziemniaki dostarczą naszemu organizmowi dawkę tej witaminy.