Do pełni sił i zdrowia, nasz organizm potrzebuje wielu witamin. Jedną z najważniejszych jest witamina D. Dlatego tak ważne jest by dostarczać organizmowi odpowiednich jej ilości. To właśnie witamina D odpowiada za naszą odporność. Jej niedobór sprawia, że jesteśmy dużo bardziej podatni na wszelkie choroby i infekcje. Warto wiedzieć jakie są najlepsze źródła witaminy D, jakie konkretnie ma właściwości oraz czym skutkuje jej niedobór lub jej nadmiar.
Kto powinien suplementować witaminę D i jakie są jej właściwości?
O odpowiedni poziom witaminy D w organizmie powinni troszczyć się wszyscy. Jest ona niezwykle ważna zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Szczególne znaczenie ma też dla kobiet w ciąży. Dobra ilość witaminy D u matki, pozwala prawidłowo rozwijać się dziecku, a jej niedobór może być dla malucha bardzo niebezpieczny. Witamina D przede wszystkim wpływa na rozwój układu kostno-szkieletowego. Oprócz tego ma duże znaczenie dla układu krwionośnego oraz odpornościowego. Witamina D bierze udział w procesie wchłaniania się takich substancji jak wapń i fosfor. Jej prawidłowy poziom sprzyja zdrowym zębom i mocnym kościom. Przyspiesza również metabolizm oraz reguluje pracę mięśni i wspiera zdrowy sen. Jak pokazują ostatnie badania, odpowiedni poziom witaminy D chroni nas przed wystąpieniem takich chorób jak cukrzyca, czy niektóre typy nowotworów. Jakie są zatem objawy niedoboru witaminy D. Przede wszystkim częste infekcje, niedobór energii, wahania nastrojów, bóle stawów, kości i mięśni, a także osłabienie i nadmierne zmęczenie.
Źródła witaminy D
Skąd zatem powinniśmy czerpać witaminę D, która jest tak ważna dla naszego organizmu? Oczywiście możemy ją suplementować za pomocą preparatów dostępnych bez recepty, w aptekach. Istnieje jednak kilka naturalnych źródeł tej substancji. Przede wszystkim duże ilości witaminy D znajdują się w rybach morskich. Dlatego warto do swojej diety włączyć dorsza, łososia, węgorza lub śledzia. Źródłem witaminy D mogą być też mleko, oleje roślinne czy jajka. Musimy jednak pamiętać, że za pomocą produktów spożywczych jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi jedynie niewielką część potrzebnej witaminy. Skąd zatem brać resztę? Otóż nasz organizm czerpie ją sam za pomocą fotosyntezy skórnej. Tak, dobrze rozumiecie, promienie słoneczne dostarczają nam witaminę D. Dlatego częściej musimy ją suplementować jesienią i zimą niż na przykład w wakacje.