Witamina C, występująca również pod nazwą kwas askorbinowy, jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada za wiele istotnych procesów zachodzących w naszym ciele. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie jej odpowiedniego poziomu i dbanie by nie doszło do niedoboru witaminy C. Co ciekawe jest to substancja, której nasz organizm nie potrafi wyprodukować samodzielnie. Musimy ją dostarczać poprzez spożywanie odpowiednich produktów i suplementację. Dlatego warto wiedzieć jakie właściwości ma ta witamina i w jakich produktach należy jej szukać.

Właściwości witaminy C i skutki jej niedoborów

Jedną z podstawowych funkcji witaminy C jest udział w procesie syntezy kolagenu. Dodatkowo odpowiedni poziom witaminy C w organizmie przyspiesza procesy gojenia się ran. Powszechnie wiadomo również, że witamina C wspiera odporność na różnego rodzaju infekcje. Kwas askorbinowy ma również istotny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej. Ma silne właściwości antyoksydacyjne i hamuje procesy starzenia się organizmu. Wzmacnia też nasze zęby i zapobiega powstawaniu próchnicy. Witamina C wspomaga nas nie tylko fizycznie, ale również wpływa na naszą psychikę. Dodatkowo aktywuje niektóre enzymy oraz ułatwia nam przyswajanie żelaza. W takim razie jakie są objawy niedoboru witaminy C w naszym organizmie? Możemy go poznać po:

  • obrzękniętych i bolesnych stawach,
  • spadku odporności na infekcje,
  • gorszym gojeniu się ran i skaleczeń,
  • osłabieniu naczyń krwionośnych,
  • podatności kości na złamania,
  • szkorbucie,
  • suchości i kiepskim stanie skóry.

Główne źródła witaminy C

Jeśli nie chcemy sięgać po witaminę C w postaci tabletek, musimy poszukać jej źródeł w różnych pokarmach. Jednak, chociaż istnieje wiele produktów bogatych w witaminę C, jest ona niezwykle wrażliwa i pod wpływem wysokich temperatur może się szybko utleniać. W jakich produktach znajdziemy naprawdę dużą ilość kwasu askorbinowego? Na przykład w aceroli, dzikiej róży, cytrusach, pomidorach kiwi, a także w truskawkach. Doskonałym źródłem witaminy C są również porzeczka, papaja, jarmuż, papryka i brokuły. Warto również wiedzieć, że witamina C, którą przyjmujemy w suplementach diety ma praktycznie taką samą budowę chemiczną, co ta pozyskiwana z wcześniej wymienionych produktów.